Al enige jaren bevinden zorgorganisaties zich in zwaar weer. Ook thuiszorgorganisatie Actief Zorg heeft te maken met kosten die niet langer opwegen tegen de inkomsten. Dit heeft geleid tot de faillissementsaanvraag van één van de bedrijfsonderdelen, Actief Ondersteunende Diensten BV. In dit bedrijfsonderdeel zitten ongeveer 150 van de in totaal 5500 medewerkers. Het gaat hierbij om de stafafdelingen. Algemeen directeur Lia van Galen: “Alleen op deze manier kunnen we de zorg aan mensen thuis blijven bieden.”
Hogere kosten en achterblijvende tarieven
De afgelopen jaren zijn door onder meer hyperinflatie en corona de kosten voor zorg enorm toegenomen. Daarnaast hebben zorgbedrijven te maken met een stijgend ziekteverzuim, toegenomen administratieve lasten en een landelijk arbeidsmarktprobleem.
Van Galen: “De toegenomen kosten staan niet in verhouding met de vergoeding die wij krijgen van gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren. Gesprekken over verhoging van deze tarieven verlopen bovendien moeizaam. Het gat tussen de kosten en tarieven is te groot geworden. We moesten ingrijpen om ervoor te zorgen dat de zorgverlening aan onze klanten gewoon door kan gaan.”
Faillissementsaanvraag
Daarom heeft Actief Zorg op 4 april 2023 faillissement aangevraagd voor het bedrijfsonderdeel Actief Ondersteunende Diensten BV. Het treft ongeveer 150 medewerkers van de stafafdelingen. Het heeft geen invloed op de situatie van de overige 5350 medewerkers. “Zij leveren de zorg aan onze ruim 23000 klanten”, aldus van Galen. “Dit is en blijft onze eerste prioriteit.”
Snijden in overheadkosten onvermijdelijk
De komende weken zal Actief Zorg zich samen met een curator buigen over de toekomst van de ondersteunende diensten. Vast staat dat Actief Zorg niet zonder deze diensten kan, maar tegelijkertijd is er het besef dat snijden in de overheadkosten onvermijdelijk is.
Van Galen: “Alle klanten blijven zorg ontvangen zoals ze gewend zijn, onze 5350 overige medewerkers zetten zich hier voor in. Voor de 150 stafmedewerkers zal er echter een onzekere periode aanbreken. Tijdens én na deze periode zal de uitvoering van de zorg prioriteit blijven en Actief Zorg dus volledig operationeel.”